Kui ilmad muutuvad jahedamaks ning päike ennast pilve taha peidab, tekib alati isu millegi toitva ja soojendava järele. Minul on juba praegu vaikselt algamas oranžihullus – aeg, mil mind isutab kõige kuldse ja päikeselise järele. Juba ma mõtlen, kuidas oma toidulauale tuua bataat, pudelkõrvits, porgand, punased läätsed, ingver ja tšilli ning erinevad soojendavad vürtsid.
Vürtsikas porgandi-läätsesupp on üks minu lemmikuid. Olen seda suppi vahelduva eduga juba üle kümne aasta ikka ja jälle teinud. Kuna retsept ei ole minu looming, siis lisan siia viite ka originaalretseptile: Spiced Carrot & Lentil Soup, BBC GoodFood
Mida supi tegemiseks vaja läheb (kogus neljale)
- 2 tl vürtsköömneid
- 0,5 tl tšillihelbeid
- 2 spl oliiviõli
- 600 g riivitud porgandeid
- 140 g punaseid läätsesid
- 1 l köögiviljapuljongit
- 125 ml kookospiima
- soovi korral värsket koriandrit ja/või naturaalset maitsestamata jogurtit
Mina kasutan täiesti tavalisi punaseid läätsesid (mitte poolitatud) ning mugavuse mõttes puljongikuubikuid. Samuti olen asendanud originaalretseptist piima kookospiimaga ja suurendanud tšillihelveste kogust. Jogurtit ma tavaliselt ei kasuta.
Valmistamisjuhend
- Leota ja loputa läätsed (mina leotan läätsesid samal ajal kui puhastan ja riivin porgandeid).
- Kuumuta pott ning kuivprae vürtsköömned ja tšilli u. 1 minut või niikaua kui need hakkavad pannil prõksuma ja aroomi levitama.
- Lisa oliiviõli, riivitud porgandid, läätsed, köögiviljapuljong ja kookospiim ning lase keema.
- Keeda tasasel tulel 15-20 minutit kuni läätsed on pehmenenud.
- Püreesta supp või jäta tükililiseks, vali kuidas sulle endale rohkem meeldib.
- Maitsesta ning serveerimisel lisa värskelt hakitud koriandrit, soovi korral ka naturaalset maitsestamata jogurtit.
Vürtsika porgandi-läätsesupi kõrvale sobib suurepäraselt ka naan või Gruusia leib.
Tegingi just potitäie suppi ja seda on hea nii õhtusöögiks kui ka lõunaks pakkuda. Kui tervele perele teed ja lapsed väga vürtsikat ei armasta, siis võid vürtsköömnete ja tšilli kogust vähendada vastavalt vajadusele.
Mõnusat supisöömist!