Just eelmisel nädalal mõtlesin, et tahaksin rohkem värsket ja rohkem rohelist oma menüüsse, sest külmade ilmadega on toidulaual põhiliselt supid ja hautised olnud. Kui ma aga eile Biomarketisse Yogi teesid läksin ostma, siis märkasin külmletis metsik rukolat. Otsustasingi teha kinoa ja rukola salatit. See tuli nii maitsev, et ma lihtsalt pidin oma toidupilti Instaloos jagama. Paljud tundsid huvi koostise kohta ja kuna ma täna jälle seda salatit tegin, siis otsustasin kõik kirja panna ja siin sinugagi jagada.
Kinoa ja rukola salat (kahele, valmib u. 30 minutiga)
Algselt tunde järgi valitud koostisosad ja nende kogused sobivad minu meelest omavahel üsna hästi, salat valmib kiiresti ning passib suurepäraselt nt. ka kala kõrvale. Kui soovid toekamat salatit võid lisada kikerherneid või siis lihtsalt tõsta kinoa kogust.
Mulle isiklikult väga meeldib kooslus kinoa pähklisest maitsest, oliivide tekstuurist, suvikõrvitsa mahlakusest, tomatite magususest ning pesto poolt mahendatud rukola mõrkjasusest (tundub, et lause viimane osa on täiesti käest läinud, mis siis ikka).
Aga tegelikult mingeid rangeid reegleid siin ei ole – proovi, katseta ja ole mänguline!
Koostisosad:
- 300g suvikõrvitsat
- 125g ploomtomateid, sobivad ka kirsstomatid
- 50g punast kinoad
- 50g rohelisi oliive
- 50g rukolat
- 1spl pestot
- 1/8 sidruni mahl
- 1/2 tl purustatud tšillihelbeid
- oliiviõli
- soola
Valmistamine:
Loputa kinoa jooksva külma vee all, seejärel nõruta. Pane kinoa potti ning lisa vesi (1 osa kinoad ja 2 osa vett). Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ning kata pott kaanega. Keeda tasasel tulel 20 minutit või nii kaua kuni kinoa on pehme ja vesi imendunud. Protsess on minu meelest üsna sarnane riisi või tatra valmistamisele. Kui kinoa on valmis, lisa sinna sidrunimahl, sega läbi ja lase kaaneta potis veidi jahtuda.
Samal ajal kui kinoa valmib jõuad teha kõik muud ettevalmistused.
Pese rukola ja jäta see sõelale nõrguma. Haki oliivid (kui kasutad kividega oliive, siis võta kõigepealt kivid seest välja), tomatid lõika neljaks ning pesto lahjenda vähese oliiviõliga (u.1 spl) eraldi kausikeses.
Kui muud ettevalmistused on tehtud, lõika suvikõrvits pikuti pooleks ja viiluta. Kuumuta pann, lisa veidi oliiviõli, viilutatud suvikõrvits, purustatud tšillihelbed ning näpuotsatäis soola. Prae kõrgel kuumusel 1-2 minutit, seejärel vähenda kuumust ning prae veel 5 minutit kuni suvikõrvitsa viilud on poolläbipaistvad.
Nüüd võib salati kokku panna – sega omavahel kinoa, rukola, pesto-oliiviõli kaste, tomatid, oliivid ja suvikõrvits. Nii lihtne see ongi!
Täna serveerisin salatit ahjus küpsetatud muskaatkõrvitsaga ning kaunistuseks (aga mitte ainult!) lisasin ka mõned kõrvitsaseemned (vaata pilti Instagrammist).
Igati maitsev, toitev ja tervislik!
Härra valis kõrvitsaseemnete asemel Loodusväe mahe tofu marinaadis, mille ta kiirelt pannil krõbedaks praadis, ja oli ka väga rahuloleva olemisega.
Milline roog on sinu viimase aja lemmik või on sul hoopis mõni uus avastus, mida tahaksid ka teistega jagada?
One thought on “Kinoa ja rukola salat”